{ "title": "Veymut Çamı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Veymut-Cami-82.jpg", "date": "19.01.2024 13:24:11", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Veymut çamı; anavatanı Kuzey Amerika olan 25 metreye kadar uzayabilen ve 9 metre taç yapabilen, genç iken sivri, yaşlanınca genişleyen piramidal yapıda bir çam türüdür. Yurdumuzda da geniş bölgede yetişmektedirler. Genç gövde kabuğu parlak gri, yeşil olup, yaşlı veymut çamı gövdesi çatlaklı ve pürüzlüdür. Işığı çok seven bir çam türüdür. Ancak genç veymut çamı, gölge olan bölgelere dayanıklıdır. Yaprakları iğneli, çiçekleri sarı renklidir. Kozalakları uzun saplıdır ve aşağı doğru sarkmaktadır. Kozalaklar tekli veya birkaçı bir arada bulunmaktadır, boyları 10-15 santim kadardır. Veymut çamın tohumları küçük, kanatları çizgilidir.

Veymut çamı özellikleri nelerdir?

Veymut çamı, genç olduğu zaman çok hızlı büyümektedir. Özellikle güneş alan bir bölgede bulunuyor ise daha hızlı büyümektedir. Kurak bölgelerde oldukça dayanıklıdır. Aynı zamanda don olan bölgelerde de yetişebilmektedir. Doğal olarak bulundukları her bölgede kolaylıkla ve her toprakta yetişmektedir. Gübreli, kumlu, kurak, nemli, iyi drenajlı ve alüvyonlu topraklarda çok hızlı büyümektedir. Balçıklı ve kötü drenajlı toprakları sevmemektedirler. Sıcak ve nemli iklimleri çok sevmektedirler, fakat soğuk ve kurak bölgelere karşı da dayanıklıdırlar. Ağır karlı bölgelerde ve buzlanma yapan kısımlarda veymut çamı oldukça dayanıksızdır. Bu bölgelerde dikiminin yapılmaması uygun olacaktır.

Veymut çamı, genç iken konik bir tepe yapmaktadır, yaşlandıkça tepe kısmı yayvanlaşır. Budama ancak kuruyan dalların uzaklaştırılması ile yapılmaktadır. Budama yapıldıktan sonra özellikle çok hızlı büyürler. Özellikle anavatanlarında daha çabuk büyürler ve boyları 40-50 metreye kadar uzarlar.

Kök kısımları yayvan köklüdür. Kökleri derinlere kadar inebilir fakat hiçbir zaman kazık şeklinde bir köke sahip olmazlar.

250-400 yıla kadar yaşayan bir çam türüdür. Park ve bahçelerde bodur bitkisi olarak ve gruplamalarda kullanılmaktadır. Şiddetli rüzgârlar, tuz ve pas mantarları ve hava kirliliğine karşı oldukça hassastır.

Tohum ile üretimi yapılmaktadır. Tohumları doğrudan doğruya toprağa ekilir veya +4 dereceden dört haftalık soğuk katlamalardan sonra ilkbaharda toprağa ekilmektedir. Aşı yöntemi ile üretilmesi en sağlıklı olanıdır. Yapılan aşı yöntemi kültivarlan aşı yöntemidir.

Veymut çamı çiçek ve yaprakları

Veymut çamı kozalakları uzun, açık kahve renkli, biraz eğri şekilli, gevşek pullu, 15-20 santim uzunluğunda ve çok sayıda bulunmaktadır. Kozalakları iki yılda olgunluk boyutuna gelmektedir ve üçlü, dörtlü salkım şeklinde bulunmaktadır. Çiçeklerin görsel değeri bulunmamaktadır. Yaprakları hep yeşil renkte olmaktadır, 6-13 santim uzunluğunda bulunmaktadır. Yumuşak, uzun, yeşil renkli, ince, açık yeşil ve kenarları dişlidir. Lateral dizilişte sürgünler gövde üzerinde olup, genç sürgünler ise gümüş gri renklidir.
" } ] }