{ "title": "Sedir Çamı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Sedir-Cami-59.jpg", "date": "21.01.2024 05:48:52", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Sedir çamı, Cedrus libani olarak bilinen sedir çamı Botanik içerisinde yer alan ağaçlar içerisinde yer alır. Genellikle yılbaşı çam ağaçlarının süslenmesi için kullanılan cam çeşitleri içerisinde yer alır. Piramit şekline benzeyen bir görüntüsü bulunur. Ülkemizde yetiştirilen çam ağaçlarının içerisindedir. Lübnan sediri olarak da isimlerinin sedir çamı ana vatanı Lübnandır. Zaten Lübnan bayrağında da sedir ağacının figürü bulunmaktadır.

Sedir çamı, değişik bir görüntüsü olan ağacının kozalakları vardır. Neme ihtiyaç duyması sebebiyle sıcak ortamları sever. Genellikle aşı, tohum, çelik olarak dikimi yapılırken; tohumu bağlı yapılan sedir çamı daha yaygın görülür. Tohum toprağa ekildikten 20 gün sonra çimlenmeye başlar. Sedir çamı kireçli, killi, kumlu bütün topraklarda rahatça yetişebilir. Sedir çamı Akdeniz iklimini seven bir ağaçtır. Bu sebepten dolayı aşırı soğuk don olaylarına karşı dayanıklı olmaz. Sedir çamının kozalak yapıları diğer kozalaklardan farklıdır. Daha küçük ve uzunsu yapıda bulunan kozalağı ile kendini belli eder. İki yıla yakın sürede kozalak anca olgunlaşır.

Sedir çamı çeşitleri

Sedir çamı, birçok alanda yetiştirildiği belirtilirken 4 çeşidi olduğu belirtilir. Atlas sediri, Kıbrıs sediri, Lübnan sediri, Himalaya sediri olarak çeşitleri bulunur. Genellikle bizim ülkemizde Lübnan sedir çamı yetiştirilirken ülkemizde Toros Dağlarında ve Amanos dağlarında oldukça fazla şekilde görüldüğü belirtilir. Özellikle Akdeniz havzasında birçok alanda sedir çamı görülmektedir. Büyümesi zaman olan bu ağacın güçlü bir odunsu yapısı bulunmaktadır.

Sedir çamı, diğer çamlarda da olduğu gibi sedir çam ağacından reçine akmaktadır. Çamın reçine salgılanmasının amacını sedir ağacının herhangi bir sebepten dolayı darbe alınması veya yaralanması gibi problemleri bulunuyor isim bu bölümü kendi kendini tamir etmesi için salgılamaya başlar. Üretilen reçinenin birçok hastalığın şifa olduğu belirtilmektedir. Mikrop öldürücü etkisi sebebiyle alternatif tıp içerisinde bolca kullanılır. Ayrıca reçinenin toprağa düşmesi ile fosilleşmesi sonucunda Kehribar taşının oluşumuna fayda sağladığı belirtilmiştir. Yani kehribar taşı bu sayede oluşur. Bu taşlardan kolyeler, süs eşyaları yapıldığı belirtilmektedir.

Sedir çamı faydaları nelerdir?

Sedir çamı, kokusu ve yapısı ile birçok alanı yeşillendirmek ve güzelleştirmek için kullanıldığı belirtilir. Ayrıca sedir çamı kendini özelliği içerisinde böcek veya kurt oluşumlarına karşı koruyucu etki yarattığı belirtilir. Bulunduğu ortamda böcek ve kurt oluşumlarını giderdiği belirtilmektedir. Özellikle bahçe, park ve ormanlık alanlarda bu sebepten dikilmesi oldukça fayda sağlar. Bulunduğu ortama inanılmaz değişik koku saçar.

Sedir çamı, birçok hastalığa şifa olarak yaprakları, kabuğu, kozalağı, reçinesinin kullanıldığı belirtilmektedir. Ayrıca denizcilik sektöründe sedir ağacının birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle gemi yapımına son derece elverişli bir ağaç çeşididir. Bu sebepten dolayı yaygın olarak dikimi yapılmaktadır.
" } ] }