{ "title": "Sarı Çam", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Sari-Cam-58.jpg", "date": "19.01.2024 09:09:41", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Sarı Çam, Ülkemizde de oldukça sık görülen yüz yılı aşkın bir süre büyüme ve gelişme gösteren bir çam cinsidir. 120 yılı geçtikten sonra gelişimini tamamlar. Geç dönemlerinde alt taraf dallar geniş olup tepeye doğru dalların boyları kısalır. Son dönemlerinde ise neredeyse tüm dalların boyları aynı olur.

Sarı Çamın Özellikleri Nelerdir?

Genelde sarı çamın, göknar ve ladin kadar dolgun ve düz gövdeleri olmaz. Ancak ülkemizde yetişen sarı çamların gövdeleri dolgun ve düz olanlar çoğunluktadır. Bu da iklim, rakım ya da toprakla ilgilisi olsa gerek. Yetişme alanlarına göre değişen 20 ile 40 metre arası boya, 70 ile 80 cm çapa ulaşabilmektedir. Sarı çamın iğne yaprakları 3 ile 8 cm arasında uzunluğa erişir. İkişer adet biçiminde dallardan çıkan yapraklar mavimsi bir renge sahiptir. Ortadan kıvrıktır. Kozalakları 3 ile 6 cm boya erişir. Rengi Kahverengindedir.

Sarı Çamın Gelişimi

Sarı çam kazık köklü bir ağaçtır. Derinliği olan toprakları sever. Toprakta besin maddeleri azaldıkça ya da suya erişebilmek için bazı ağaçlar köklerini genişletir. Sarı çam sığ olan topraklarda çevreye uyun göstererek sığ kök yapar. Fazlaca toprak seçiciliği yoktur. Gevşek, derin ve kumlu topraklardan oldukça hoşlanır. Hız bir biçimde büyüme ve gelişme gösterir. Taşlı, çakıllı kuru topraklarda ve ıslak turbalıklarda da yetişir. Ancak büyüme ve gelişimi yavaşlar.

Rakım olarak her yükseltide yetişebilmektedir. Soğuğa oldukça dayanıklıdır. En çok rastlanan rakım 1000 ile 2500 metre arasıdır. Diğer orman ağaçlarıyla birlikte aynı alanlarda yetişebilmektedir. Ancak 1500 metreden sonra kayın, ladin, göknar gibi ağaçlar soğuğa dayanamazlar. Bu rakından sonra sarı çam tek başına ormanlar oluşturmaktadır.

Sarı çam ekonomik değer bakımından oldukça önemlidir. Mobilya endüstrisinde, parke yapımında, kereste olarak da doğrama endüstrisinde kullanılmaktadır.
" } ] }