{ "title": "Saksıda Çam Ağacı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Saksida-Cam-Agaci-44.jpg", "date": "20.01.2024 12:01:26", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Saksıda çam ağacı, çam ağaçları şekli yeşilliği ve kokusu ile adeta büyüleyici bir havaya sahiptir. Dışarıda gördüğümüz çam ağaçlarını saksıda yetiştirebilmek birçok kişinin çok istediği bir şeydir. Normal şartlar altında saksıda çam ağacı yetiştirilir fakat gerçek bir çam ağacı saksı döneminden sonra mutlaka bahçeye geniş bir alana aktarılmalıdır. Bazı türlerden salon çamı ya da saksı çamı olarak bahsedilse de bunlar çam görüntüsüne sahip çam ağacı ile alakası olmayan farklı türlerdir. Saksıda çam ağacı büyütmek gerçekten zahmetli ve püf noktaları olan bir iştir. Tabi ki çam ağacının boyu itibari ile de uygun bir alanınızın olması gerekir.

Saksıda çam ağacı yetiştirilir mi?

Saksıda yetişen çamlar maksimum 10 metreye kadar büyüyebilmektedir. Saksıda çam ağacı bir iç mekân süs bitkisi olarak kullanılır ve en çok tercih edilen türdür. Saksıda çam ağacını tohumdan itibaren kendiniz yetiştirebilirsiniz ve büyümeye başladığını gördükçe çok mutlu olacaksınız. Saksıda çam ağacı için gereken tohumu yere düşen çam kozalaklarından temin edebilirsiniz. Kozalakların içerisinde bulunan fıstıklar size gerekli olan tohumlardır.

Saksınızın içini toprakla doldurduktan sonra çok derin olmayacak şekilde 2-3 adet fıstık tohumundan yerleştirip üzerini toprakla örtün. Yaklaşık 4-5 ay gibi bir süreç içerisinde çam ağacınız filizlenerek toprak üzerine çıkmaya başlar. Saksıda çam ağacı büyütmek sabır, bakım, emek ve özen ister. Bu güzel fideler 30-40 cm gibi olduğunda mutlaka toprağa alınmalıdır.

Saksıda çam ağacı yetişir mi? Sorusunun cevabı yetişmeyeceği yönündedir. Yani evet ilk etapta yetiştirebilirsiniz sonrasında boylarının oldukça uzayacağını düşünerek uygun bir ortam şarttır. Bazen saksılarda süs bitkisi olarak büyümeyen çamları çoğunuz görmüşsünüzdür. Bu türler gerçek çam ağacı olmayıp iğne yapraklı çam görünümlü değişik türlerdir ve boyları da fazla uzamadığından dolayı saksıda çam ağacı olarak isimlendirilmektedir. Saksıda çam ağacı toprağa alınırken köklere çok özenli ve dikkatli davranmak gerekir. Kökler bir kere zedelendiği zaman ağacın kuruması olasıdır.

Saksıda çam ağacında budama çok önemlidir. Ölü ve zarar görmüş dalların mutlaka temizlenmesi gerekir. Ayrıca çam ağaçlarının boyu fazlaca uzadığından düzenli bir budama ile istediğiniz boyutta kalmalarını sağlayabilirsiniz. Saksıda çam ağacında budamanın yapılması gereken zaman kış bitimi bahar aylarının başlangıcı olmalıdır. Çam ağaçları güneşli ortamları çok seven ağaçlar olduğundan mutlaka yönlerini güneş ışınlarına göre ayarlarlar, bu bakımdan saksının yerini değiştirmek ağacın güneş almasını engeller. Saksıda çam ağacının yerine mümkünse hiç dokunulmamalıdır.
" } ] }