{ "title": "Rumeli Weymut Çamı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Rumeli-Weymut-Cami-98.JPG", "date": "20.01.2024 00:54:31", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Rumeli Weymut Çamı: Çam ağaçlarının birçok çeşitlerinden biri olan Pinus Peuce, Rumeli Weymut Çamı olarak bilinmektedir. Rumeli Weymut Çamı Pinopsida sınıfından gelmektedir. Bu çam ağacının tohumları açık, yaprakları sert, şekilleri iğne biçimindedir. Rumeli Weymut Çamının ana ülkesi Amerika Birleşik Devleti olarak bilinmektedir. Ülkemizde de yetişebilmektedir. Bu çam türü uzayarak yirmi beş metre yüksekliğe kadar ulaşabilmektedir. Çam ağacının taç çapının genişliği sekiz dokuz metre genişleyebilir. Rumeli Weymut Çamı yaprakları ilk yıllarda tepesinin sivri olmasına karşın yıllandıkça tepe yaslı bir şekil olmaya başlar. Diğer çam türleri içinde en sık dallı ve güneşi seven bir ağaç türüdür. İlk yıllarda hızlı bir şekilde büyümektedir.

Rumeli Weymut Çamı Özellikleri: Rumeli Weymut Çamı ağacının gövdesinin kabuğu yeşil, gri ve parlaktır. Yıllandıkça gövde çatlamaya başlar. Çam kozalakları aşağı doğru sarmakta, düzgün görünümlü ve saplıdır. Çam kozalakları tek olarak sarktığı gibi 2-3 tane yan yana olarak da bulunabilirler. Çamın bu türü yazın kuraklığına, kış aylarında görünen aşırı soğuklara karşı dirençlidir. Rumeli Weymut Çamı kozalaklarının boyu 9-14 santim arasında değişiklik göstermektedir. Kozalakların içindeki tohumlar ise çizgili ve küçüktür. Rumeli Weymut Çamının tohum vermesi 25-30 yıl geçmesi gerekmektedir. Tohumların olgunlaşma zamanı yaz sonu sonbahar başlangıcı olan Ağustos Eylül aylarına rastlamaktadır. Rumeli Weymut Çamının tohum vermesi 3-4 yılda bir olarak bol miktarda tohum verir. Yeşil olarak iki yüzyıl gibi uzun süre yaşamaktadır.

Rumeli Weymut Çamı Nasıl Yetiştirilir: Rumeli Weymut Çamı tohumunun ekilmesiyle yetiştirilmektedir. Tohumu ekimi hava sıcaklığının dört derece olduğu ilkbahar aylarında ekilmektedir. Çam ağacının toprak tercihi iyi drejnajlı, hafif alakanlı ve nemli gübreli topraktır. Rumeli Weymut Çamı güneşi sevdiği için bol güneş alan yere tohumu ekilmelidir. Bu ağacın tohumunun çıkması kök vermesi uzun sürmektedir. Bu uzun süreçten dolayı yetiştiriciliği çok fazla tercih edilmemektedir. Rumeli Weymut Çamı kültivarlan aşılama tekniği ile üretim yapılmaktadır.
" } ] }