{ "title": "Kızılçam", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Kizilcam-47.jpg", "date": "19.01.2024 17:11:26", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kızılçam, Çamgiller familyasından olan Doğu Akdeniz bölgesi kapsamında elverişli yetişme ortamı bulan bir ağaç türüdür. İyi bir şekilde güneş ve su ihtiyacı karşılandığında boyu yaklaşık 30 metreye kadar ulaşabilmektedir. Akdeniz ikliminin önemli orman ağaçları arasında yer alan kızılçam hızla gelişip deniz seviyesinden yüksek kesimlerde de dayanıklı bir şekilde kök salma özelliği olan bir ağaçtır. Söz konusu bu bitki farklı toprak türlerine uyum sağlamaktadır. Birçok hayvan türüne barınak niteliğinde olan kızılçam doğal ortamı dışındaki tarım alanlarında birtakım bakımlar eşliğinde yetiştirilebilir.

Kızılçam fidanı

İğne yapraklı ağaç grubunda yer alan kızılçam ılıman iklime uyum sağladığı için böyle bir coğrafyada bakımlar dahilinde daha iyi bir şekilde yetiştirilebilir. Fidan halinde temin edilen kızılçam Mart veya Ekim aylarında bir hafta su içindeki uygun kovalarda bekletilir. Bu uygulama kök salınımını geliştirmesine yöneliktir. Yumuşak yapılı alüvyonlu toprağa dikilen kızılçam fidanının olumsuz hava koşullarına maruz kalmaması için uzun çubukların gövdesine doğru bağlanıp dengede kalması sağlanmalıdır. Öte yandan haftalık olarak sulamanın yapılması gerekir. Kızılçam fidanı iyi bir şekilde yetiştirildiğinde gelişmiş bir ağaç haline gelir.

Kızılçam bakımı nasıl yapılır?

Coğrafi şartların eksi derecelerin altına düşmediği alanlarda yetişme imkânı bulan kızılçam doğal yetişme ortamı dışında yetiştirildiğinde bazı bakımlar dahilinde devasa boyutlara ulaşır. Bunun için yapılması gereken ilk aşama kızılçamın dikili bulunduğu toprağın aylık olarak çapaya dahil olmasıdır. Amaç toprak yapısının havalanmasını sağlamaktır. Diğer yandan belirli aralıklarla toprak yüzeyindeki yabani otlar toplanmalı ve taşlar alınmalıdır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerindeki güneşli bir günde budama işlemi yapılmalıdır. Budamanın katkısı kızılçamın bodur kalmasını engelleyip gürleşmesine etken olmaktır. Bununla birlikte gübreleme yapılması kızılçam bakımı verimine yönelik son derece önemlidir. Son olarak da zararlı haşerelerin kızılçam ağacına zarar vermemesi için ilaçlamanın yapılması yarar sağlayacaktır.
" } ] }