{ "title": "Japon Beyaz Çamı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Japon-Beyaz-Cami-17.jpg", "date": "19.01.2024 07:25:36", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Japon beyaz çamı; Japonya'da yetişen bir çam türüdür. Japonca anlamı aynı zamanda beş dikenli çam olarak da bilinmektedir. Japonya'da süs ağacı olarak yetiştirilmektedir. Servigiller familyasına ait olup, anavatanı Japonya ve Çin olan bir çam ağacıdır.

Japon beyaz çamı; Japonya'nın ılıman ve nemli bölgelerinde yetişmekte olup, bu bölgelerde yıllık yağış miktarının 1000-3000 mm olması gerekmektedir. Sağlıklı olarak yetiştiği toprak çeşidi podzoldur. Boy uzunluğu 15-25 metre arasında değişmektedir, çapı 1,5 metreye kadar çıkan, fidan kabuğu açık şeklinde olan ağaçların rengi gri, düz, koyu gri kabuğu, parçalı, pürüzlü veya pul-pul dökülen bölmeler olduğunu, dalları ise yayılan, taç ve konik şeklinde, kış tomurcukları oval şekilde olan, daha sonra tüylü sarımsı, kahverengi iken daha sonra rengi yeşil olmaktadır. Yaprak kısımları 5-6 santim arasında değişip, beş demet halinde yetişmektedir. Yaprakları iğnelidir.

Japon beyaz çamının yetiştiği bölgeler

Nemli ve kumlu topraklarda çok rahat yetişmektedir. Toprağı kurumuş ise düzenli olarak sulamak gerekir. Düzenli olarak sulama yapmak ağacın gelişimi için çok önemlidir. Işıklı ortamları çok sevmektedir ve ışıklı ortamlarda çok hızlı gelişmektedir. Japon beyaz çamının tohumları Ağustos ve Eylül aylarında belli bir olgunluğa erişmektedir. Gövde kabuğu gençken düzgün, gri ve parlaktır. Fakat yaşlandığı zaman gövde kısmı çatlaklı ve pürüzlü bir hal almaktadır. Ağustos ve Ekim ayları arasında aşılama yöntemi ile büyütülmektedir.

Japon beyaz çamı genç iken ne kadar hızlı gelişse de ışıklı ve bol güneş alan bölgelerde daha hızlı büyümektedir. Budama işlemi yapılırken alttan başlayarak ilk önce kurumuş dalların budanması gerekmektedir. Kurumuş dalların çam ağacından uzaklaştırılması gelişimi için çok önemlidir. 5 demet şeklinde yaprak dalları kısa zamanda büyüyüp, gelişecektir.
" } ] }