{ "title": "Halep Çamı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Halep-Cami-52.jpg", "date": "21.01.2024 09:51:41", "author": "Oğulcan Uğurlu", "article": [ { "article": "Halep çamı, Çamgiller familyasına ait bir çam türüdür. Sıcak bölgeleri seven bir çam türü olduğundan Akdeniz kıyılarına yakın kesimlerde görülmektedir. Fas, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Yunanistan, Libya ve Türkiye'de görülmektedir. Halep çamı bir özelliği ise genelde deniz seviyesinden 200 metre yüksekliğe kadar çıkmakta ama bazı bölgelerde buna örnek verecek olursak Güney İspanya'da 1000 metreye kadar çıktığı görülür.

Halep çamı morfolojik özellikleri nelerdir?

Orta büyüklükte bir çam ağacı olup sürgünler grimsi-beyazdır bundan dolayı kızılçamdan kolayca ayırt edilebilir. Kabuğu portakal kabuğu renginde ve kalındır. İğne yaprakları ince 7-10 cm uzunluğunda sarımtırak yeşildir. Halep çamı kozalakları dar konik 6-10 cm uzunluğunda genç iken kapalıdır. Kozalaklar ilk zamanda yeşil, 24 ay sonra ise kırmızımsı kahverengiye dönüşür. Tohumlar 5-6 mm uzunluğunda kanatlıdır.

Halep çamı dağılımı

Türkiye'nin güney kısımlarında özellikle Adana'da kızılçam ile birlikle görülür. Türkiye'de sıcak iklimlerin olduğu bölgede yetişen bir çam türüdür. Dağılımını ona göre belli olmuştur.

Halep çamı toprak ve besin isteği

Hafif ve iyi drenajlı topraklarda kumlu ve alüvyonlu topraklarda iyi yetişir ve gelişir. Kuraklığa ve tuzlu toprakta dayanıklılık gösterir. Fakir ve kuru topraklarda yetişebilir.

Halep çamı üretim biçimi

Tohum ile üretim başta gelir. Tohumlar olgunlaşır olgunlaşmaz ekileceği gibi 4°C'de 6 haftalık soğuk katlamanın sonrasında ilkbahar mevsiminde de ekilebilir.
" } ] }