{ "title": "Fıstık Çamı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Fistik-Cami-38.jpg", "date": "20.01.2024 03:36:48", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Fıstık Çamı, Dünya üzerinde oldukça fazla yetiştirilen fıstık çamı ciddi bir ekonomik gelir özelliğine sahiptir. Çamgiller familyasının bir üyesi olan fıstık çamı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde oldukça fazla yetiştirilmektedir. Bununla birlikte İspanya, İtaya, Girit ve Portekiz ülkelerinde oldukça fazla yayılış gösteren bir çam türüdür. Ekolojik dengeye katkısı ve ekonomik değeri olmasından dolayı insanlar tarafından üretilmektedir. Bunun yanı sıra fıstık çamı bir yere ekildikten sonra yangın ve tahribat gibi etkenler olmaması halinde kendiliğinden yetişen bir özelliğe sahiptir.

Fıstık Çamı Genel Özellikleri Nelerdir?

Fıstık çamı topraktan çıktıktan sonra gençken yuvarlak bir hal alıp, yaşlı haldeyken şemsiye gibi bir görüntü kazanır. Ekildikten sonra yıllar içerisinde gençken 25-30 metreyi bulabilmektedir. Dik ve düzgün olarak yetişen fıstık çamının, gövdesi üzerinde dik ve yataş şekilde dalları uzar. Fıstık çamının iğne yaprakları mevcut olup, iğne yaprakları açık yeşil renkli olmakla birlikte boyu 12-22 cm'ye kadar uzadığı görülmektedir. Fıstık çamının yaprakları iğne görünümünde ve sivridir. Fıstık çamı ekildikten 3-4 yıl sonra tam anlamıyla yetişmeye başlamaktadır. Fıstık çamı kozalakları oval bir biçimde yuvarlak olup 9-13 cm uzunluğunda ve 7-10 cm genişlikte olup kısa saplıdır. Çoğunlukla kozalaklar reçineli olup karşılıklı iki tane şeklinde dallarda yer almaktadır.

Fıstık Çamı Ekolojik Önemi

Hemen hemen her türlü toprak yapısında yetişen fıstık çamı, geçirgen ve kumlu toprak yapısında daha çabuk yetişirler. Gevşek toprak yapısına kökleri hemen uyum sağlayarak köklerini diplere kadar yetiştirir. Özellikle ışığı seven bir ağaç türü olması nedeniyle ışık alan bölgelerde kısa süre içerisinde büyür. Kazık kök özelliğine sahip olup ağırlığı 100-900 kilogramı bulabilmektedir. Ülkemizde Ege bölgesi, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde geniş yayılmalar gösterir. Rutubet ve nemli havaları seven bir bitki olan fıstık çamı özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında suya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle havada bulunan karbondioksiti alarak oksijene çevirmesi nedeniyle ekolojik dengede önemli bir yere sahiptir. Atmosferi temizleyici özelliğe sahip olup yer altı sularının tuzlanmasını engellemektedir. Fıstık çamı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. İlaç sanayinin gelişmesine önemli katkıları bulunmaktadır. Bununla birlikte fıstık çamı yapısında potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Ayrıca insan sağlığı için öneme sahip olan Omega-3, A, B ve E vitamini oldukça fazla bulundurur. Yapısında bol miktarda karbonhidrat ve protein bulunması sayesinde kişilerin sağlığının korunmasında oldukça önemli bir yere sahiptir.
" } ] }