{ "title": "Çam Türleri", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Turleri-81.jpg", "date": "23.01.2024 04:26:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çam türleri, çamgiller familyasına ait olan çam ağacının bilinen 115 kadar türü vardır. Pinus olarak da bilinen çam ağacı türleri dünyanın her yerinde yetişmektedir. Ülkemizde çam türleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle fıstık çamı, sarıçam, karaçam, halep çamı, kızılçam denilen çam türleri ülkemizin iklim koşullarında her yerde yetişir. Genellikle kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaç türü oldukları içinde doğanın yemyeşil olmasına katkı sağlarlar. Dağlık bölgelerde çeşitli çam türlerine rastlamak mümkündür. Ekolojik dengenin sağlanması açısından çam ağacının değeri oldukça fazladır. Çam türleri kırk insanın doğaya yaydığı karbondioksidi bir sat içinde oksijene çevirerek, havayı temizler. Nefes aldığımız doğanın tertemiz olmasını sağlar. Çam türleri bazen bahçe düzenlemesinde kullanılır, bazen doğanın süsü olarak karşımıza çıkar. Bazı çam türlerinin tohumları da kuruyemiş olarak, tatlı malzemesi olarak kullanılır. En bilinen çam türleri arasında ülkemizde de yetişenlerin özelliklerine kısaca bakalım.

Çam türleri nelerdir?

Kızılçam: Özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen çam türleri arasında gördüğümüz kızılçamın boyu 25 metreye kadar uzayabilir. Bu çamlar kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olup, çeşitli özelliklere sahip topraklarda da yetişebilir. Ülkemizde yetişen çam türleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Kızılçam genç sürgünleri kızıl renkli ve kalın yapıda olur.

Halep çamı: bu çam türü Akdeniz bölgesinde bolca yetişir. Ülkemizde, İtalya, Fas, İspanya gibi ülkelerde halep çamı yetişmesi yaygındır. Bu çamların yetiştiği yerler denizden yaklaşık bölgelere göre 200-1700 metre yükseklikte olabilir. Halep çamı 15-25 metre arasında boylanabilir. Kabukları kalın ve portakal kırmızısını andırır. Sarımsı yeşil yaprakları olur.

Sarıçam: bu çam türleri daha çok Avrupa ülkelerinde, Kuzey Asya'da, Sibirya ve Kafkaslar'da yetişir. Ülkemizde de Doğu ve Batı Karadeniz bölgesinde, Doğuda Sarıkamış bölgelerinde, Güney Marmara taraflarında sarıçama rastlayabilirsiniz. Gelişimi hızlı olan bu çam ağaçları rüzgâra, fırtınaya ve soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Ancak güneş isteği de fazladır. Killi ve kumlu topraklarda yetişmesi mümkündür. Ancak düşük nemi olan, kuru topraklarda sarıçam yetişmez.

Karaçam: Boyları 30-40 metreye kadar çıkan karaçam ağaçları en fazla kıyı bölgelerinde üst taraflarda yetişir. Reçinesi bol olan ağaçların yaprakları sert olur. Yaprakların rengi de oldukça koyu yeşildir. Ülkemizde en fazla Uludağ bölgesinde yetişen çam türüdür.

Fıstık çamı: Akdeniz ve Ege bölgesinin çam türleri arasında olan fıstık çamı, gelişmekte olduğu zamanlarda yuvarlak hatlara, yaşlandığı zamanda şemsiyeye benzer şekilde açılarak görünüm verir. Genç fıstık çamları 20-25 metreye kadar uzar. Dünyada İspanya'nın ardından ülkemiz fıstık çamının en fazla yetiştiği bölgedir. Nemi seven fıstık çamı, kirliliğe ve yeraltı sularının tuzlu olmasına karşı duyarlıdır. Fıstık çamının olduğu ormanlarda yangın çıksa, arkasından yeni sürgün vermesi en kolay olan çam türüdür. Tohumları çam fıstığı olarak bilinir. Bunlar yağlı ve oldukça lezzetlidir.

Sahil çamı: Rengi sarıya çalan bu çam türleri sıcak yerlerde, denize yakın yerlerde yükseklerde yetişir. Ülkemizde en fazla Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Ağacın kozalakları sapsız olup, tohumları oldukça lezzetlidir.

Akçam: Piramide benzeyen bu çamın dalları oldukça düzgündür. Dağlık alanlarda yetişen akçam kısa iğne yapraklara sahiptir. Ülkemizde doğu bölgelerinde daha fazla yetişir.

Laden: Çam türleri arasında bulunan laden eğik dallara sahip bir ağaçtır. Boyları 50-60 metreye kadar uzar. Kozalakları daha pullanma olmadan yerlere düşer. Bu çam türleri akçamla benzerlik gösterir.

Kaliforniya çamı: bu çam türleri dünyada yetişen en yüksek ağaçlar arasındadır. Yetiştiği bölgeye göre boyları yüz metreye ulaşabilir. Ülkemizde yetişmeyen çam türleri arasındadır.

Venedik çamı: Kışın yapraklarını döken bu çam türünün yaprakları yeşil renklidir. Yapısı oldukça iri olup, güçlü bir ağaçtır.
" } ] }