{ "title": "Çam Tohumu", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Tohumu-26.jpg", "date": "20.01.2024 05:58:14", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Çam tohumu, Çam ağacı ve çamlıklar yurdumuzun her yerinde kolaylıkla yetişir. Heybetli olanlarından küçük olanlara çok çeşitli bir yelpazesi olan çam ağaçları erozyon ve heyelana karşı koyan dayanıklı ağaçlardır. Çam ağaçlarının kökleri dikine doğru gelişir ve uygun ortamlarda yıllarca hayatta kalır. Bilindiği üzere ormanlarımız ülkemizin karaciğerleri hükmündedir. Çam ağaçları sayesinde nefes alıyoruz diyebiliriz. Çam ağaçları çam tohumunun toprak ile birleşmesi sonucunda oluşur. Çam tohumu çamın üzerinde olan kozalakların içinde oluşur. Olgunlaşan kozalaklar sonbaharda yere dökülür. İçinde fıstığa benzer olan çam tohumu ile yeni çam fidesi oluşur. Bazı cins çamların üzerinde kozalak olmaz. Küçük çam tohumu şeklinde yapılar olur. Bunlarda çam tohumudur ve aynı görevi görür.

Çam tohumu nasıl toplanır?

Olgunlaşmış kabuğu kahverengi olan kozalak ve yumruların tohumu olgunlaşmış demektir. Çam tohumu toplamak istiyorsanız öncelikle eldiven temin etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde uzun süre elinizden çıkmayacak bir leke oluşur ve bu durum canınızı sıkabilir. Çam tohumu reçinesi yapışkan ve siyah kokulu bir yapıdadır. Elinize eldiven geçirdikten sonra çam ağacının altına dikkatli bir şekilde bakın. Çam tohumu yerlerde bolca bulunur. Kozalakların aralarını açarak kalan çam tohumunu bir çubuk yardımıyla ya da kozaları baş aşağı yere hafifçe vurarak dökebilirsiniz. Bazı cinslerde ağacın üstünde olur. Elle dikkatli bir şekilde çam tohumunu koparın. Böylelikle kendiniz küçük çam fidanları yetiştirebilirsiniz ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Çam tohumu nasıl yetiştirilir?

Çam tohumunun gelişim sürecini hızlandırmak için, kabuğunu hafifçe içindeki çam tohumuna zarar vermeden çıtlatın. Bunun için sert bir cisimle hafifçe vurabilirsiniz. Daha sonra üzerini su ile örterek bir gün suda bekletin. Yarını nemli bir bezin içine alıp her gün nemlendirerek iki günde bu şekilde gölgede bekletin. Derin bir saksıyı neredeyse ağzına kadar torflu toprak ile doldurun. Bir saksıya nemlendirdiğiniz çam tohumundan iki ya da üç tane koyun. Garanti olsun biri olmazsa biri olsun diye eğer hepsi tutarsa ileri zamanda farklı saksılara koyun. Her bir çam tohumunu bir köşeye ektikten sonra üzerini az bir toprakla kapatın. İlk suyunu bolca verip direk güneş alacak bir yere koyun. Ara sıra sulayın ve yerini değiştirmeyin. Bir süre sonra çam tohumunun yeşerdiğini ve büyüdüğünü göreceksiniz. Kendini iyice tutan çam tohumu ile elde ettiğiniz fidanları daha büyük saksılara alabilirsiniz. Onları ilaçlayabilir, daha sağlıklı olmaları için vitamin ve gübre verebilirsiniz. Çam tohumuna verdiğiniz emekten güzel sonuçlar almanızı temenni eder, iyi günler dileriz.
" } ] }