{ "title": "Çam Sakızı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Sakizi-45.jpg", "date": "19.01.2024 00:48:27", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Çam Sakızı, Çam ağacının reçinesinden elde edilen çam sakızı bal rengi ve kıvamında olan bir besin kaynağıdır. Birçok hastalığın tedavisinden oldukça fazla kullanılan çam sakızının besin değeri oldukça yüksektir. Çam sakızı koyu kıvama sahip olup tadı acıdır. Bunun yanı sıra elde edilen çam sakızı keskin bir kokuya sahiptir. Özellikle mide hastalığı ve sindirim problemi yaşayan kişiler çam sakızı tüketmeleri halinde mide rahatsızlıklarının ortadan kaybolduğu görülmüştür. Çam sakızı içerisinde yer alan reçine asidi ve kolofan sayesinde midede yanma gibi problemlerin son bulduğu gözlemlenmiştir. Çam sakızı ilk elde edildiğinden koyu renkte ve acı kıvamdadır. Ancak çiğnendikçe renginin açıldığı ve acılığının yok olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra çiğnendikçe cıvık kıvamında sertleşme olduğu görülür. Çocuklar tarafından sürekli çiğnenen çam sakızı ile balon yapılmaz. Bunun yanı sıra uzun bir süre çam sakızı tüketilmesi halinde toz şeklini alındığı gözlemlenmiştir. Çam sakızı ülkemizde son zamanlarda oldukça fazla üretilmektedir. Çam ağacının reçinesinden elde edilmesinden dolayı özellikle dağ köylerinde yaşayanlar için bir kazanç haline gelmiştir. Ülkemizde Karadeniz ve Ege bölgesinde oldukça fazla bulunan çam sakızı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi sarp kayalarında daha fazla üretebilmektedir.