{ "title": "Çam Sakızı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Sakizi-45.jpg", "date": "19.01.2024 00:48:27", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Çam Sakızı, Çam ağacının reçinesinden elde edilen çam sakızı bal rengi ve kıvamında olan bir besin kaynağıdır. Birçok hastalığın tedavisinden oldukça fazla kullanılan çam sakızının besin değeri oldukça yüksektir. Çam sakızı koyu kıvama sahip olup tadı acıdır. Bunun yanı sıra elde edilen çam sakızı keskin bir kokuya sahiptir. Özellikle mide hastalığı ve sindirim problemi yaşayan kişiler çam sakızı tüketmeleri halinde mide rahatsızlıklarının ortadan kaybolduğu görülmüştür. Çam sakızı içerisinde yer alan reçine asidi ve kolofan sayesinde midede yanma gibi problemlerin son bulduğu gözlemlenmiştir. Çam sakızı ilk elde edildiğinden koyu renkte ve acı kıvamdadır. Ancak çiğnendikçe renginin açıldığı ve acılığının yok olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra çiğnendikçe cıvık kıvamında sertleşme olduğu görülür. Çocuklar tarafından sürekli çiğnenen çam sakızı ile balon yapılmaz. Bunun yanı sıra uzun bir süre çam sakızı tüketilmesi halinde toz şeklini alındığı gözlemlenmiştir. Çam sakızı ülkemizde son zamanlarda oldukça fazla üretilmektedir. Çam ağacının reçinesinden elde edilmesinden dolayı özellikle dağ köylerinde yaşayanlar için bir kazanç haline gelmiştir. Ülkemizde Karadeniz ve Ege bölgesinde oldukça fazla bulunan çam sakızı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi sarp kayalarında daha fazla üretebilmektedir.

Çam Sakızının Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Çam sakızı içerisinde magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineral ve elementleri oldukça fazla bulundurur. Bunun yanı sıra yapısında A, C ve E vitaminleri fazlaca bulunur. Düzenli olarak çam sakızı tüketen kişilerin sağlık problemlerinden korunduğu gözlemlenmiştir. Doğal bir antibiyotik özelliği taşımasından dolayı baş ağrısı gibi sağlık problemlerinin ortadan kalktığı gözlemlenmiştir. Çam sakızı solunum yolu hastalıkları üzerinde oldukça etkili olup iltihap oluşması ve öksürük rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra diş eti rahatsızlığı ve diş temizleyici özelliğe sahiptir. Düzenli çam sakızı çiğneyen kişilerde diş çürümesi gibi problemlerin ortadan kalktığı görülmüştür. Midede yanma ve sindirim sisteminde oluşan hastalıkları engelleyici özelliğe sahiptir. İdrar yolu iltihabı ve idrar yolu hastalıklarını tedavi edici özelliğe sahiptir. Yara oluşmuş bölgelerin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayıcı etkiye sahiptir. Düzenli olarak çiğnenmesi halinde yüzde oluşan sarkmaları engeller. Çam sakızı içerisinde yer alan mineraller ses ve nefes açıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca bayanları çam sakızının kıvamından dolayı ağda olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Çam Sakızının Kullanım Alanları

Çam sakızı ülkemizde birçok alanda kullanılmaktadır. Çam sakızının içinde bulunan mineral ve elementlerin fazlalığı sayesinde birçok sanayi kolunda kullanılmaktadır. Özellikle içerisinde bulunan faydalı enzimler sayesinde ilaç sanayinde hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra yemek sektöründe pasta ve böreklerin yapımında kullanılmaktadır. Çam sakızı reçinesi sayesinde özelikle zararlı haşerelerin evlerden temizlenmesini sağlayan kimyasal ilaçlar üretilmektedir. Bununla birlikte aktarlarda hastalıkların tedavisi amacıyla kilo ile satışa sunulmaktadır.
" } ] }