{ "title": "Çam Fıstığı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Fistigi-71.jpg", "date": "21.01.2024 15:52:09", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Çam fıstığı, doğada var olan çam ağacından meydana gelen yenilebilir fıstık çeşitleri içerisinde yer alır. Bitkisel olması sebebiyle çam fıstığının besin değeri oldukça yüksektir. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineraller bulunur. Çam fıstığı kan içerisinde bulunan kolesterol seviyesini dengede tutarken; kalp dostu olarak kullanılır. Çam ağaçlarından yetişen çam fıstığı genellikle Kanada ve Sibiryada yetiştirilirken oldukça dayanıklı olmasının yanı sıra, soğuk alanlarda bile yaşamını sürdüren yeşilliği daima devam eden ağaç olarak bilinir. Boyları oldukça uzun, geniş, şekilli olması sebebiyle ormanlık alanlar içerisinde sıklıkla görülür. Çiçek açtığı dönemlerin sonrasında koni şeklinde görünüm alır.

Çam fıstığının dışında koyu renkli kabuk bulunurken; içerisinden çam fıstığı çıkar. Çam fıstığı yenilebilir, beyaz renge yakın bir renkte fıstık çeşididir. Tereyağı şeklinde bir yüzeyi bulunurken; birçok hastalığa şifa olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Çam fıstığının kalori oranı yüksek olması sebebiyle besin değeri son derece yüksektir. İçerdiği antioksidan ve mineraller bakımından zengin olması sebebiyle enerji sağladığı belirtilir. İyi kolesterolün yükselmesine neden olurken; kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. İçerisinde Manganez, Demir, potasyum, çinko, Selenyum gibi birçok madde barındırır. Enerji verme özelliği ile öğün aralarında atıştırmalık olarak tüketilmesi oldukça faydalıdır. Çam fıstığı ülkemizde yetiştirilen çam ağaçlarından elde edilirken; şimdi çam fıstığının faydalarından bahsedelim.

Çam fıstığı faydaları nelerdir?

Obezite üzerinde etkisi çam fıstığı kullanılarak zayıflamak mümkündür. Çam fıstığı içerdiği proteinler, mineraller ve enerji bakımından yüksek olması sebebiyle kilo vermede yardımcı olduğu belirtilir. Ayrıca içindeki doymuş yağlar sayesinde vücudun gerekli ihtiyacını karşılarken; protein ve demir seviyesinin çok olması vücudun tokluk hissini yaşanmasına sebebiyet verir. Açlığı bastırma etkisi bulunurken; yüksek kalorili besinler tüketerek vücudun kilo almasının yerine bir miktar çam fıstığı tüketilerek vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Yaklaşık olarak 30 gram günlük çam fıstığı tüketilmesi ile düzenli olarak kilo verilirken; günlük tüketilmesi halinde kilo verilmesine bağlı oluşan deri sarkmalarının giderilmesine yardımcı olur.

Kalp sağlığına faydası, çam fıstığı kullanılarak kalp hastalıklarının giderilmesi sağlanabilir. İçerdiği kardiyovasküler maddeler sebebiyle kalp sağlığını koruma etkisi bulundurur. Ayrıca tekli doymamış yağ, E vitamini, magnezyum, Manganez, K vitamini sayesinde kalbe fayda sağlar. Çam fıstığındaki piloneik asit sayesinde kolesterol seviyesini gerekli düzeyde tutar. Bu sebepten dolayı kolesterolün kalbe verdiği zararı giderir. Ayrıca içerdiği lif ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını etkileyen kötü oluşumları yok eder.

Enerji için çam fıstığı, kullanılarak vücudun daha enerjik olması sağlanabilir. Kalori bakımından yüksek enerji deposu olması bakımından gün içerisinde bulunan yoğunluğuna rağmen kişinin enerjisinin yüksek olmasının sebebi olur. Ayrıca içerdiği doku onarıcı sayesinde vücudun kaybettiği dokuların onarılmasına fayda eder. Hem vücutta bulunan yağların yakılmasına katkı sağlarken; bu esnada çıkan enerjiyi doğru şekilde kullanmaya yardım eder. İçerdiği demir miktarı sebebiyle vücudun enerji düzeyine artırıcı etkisi bulunur.

Yaşlanma üzerinde etkileri, çam fıstığı tüketilmesi halinde yaşlılığa bağlı oluşan problemlerde giderme gözlenir. İlerleyen yaşlarda vücudun yıpranması sebebiyle hücrelerinin yorgunlaştığı belirtilmektedir. Bu durum kişinin kendini daha kötü hissetmesine sebebiyet verirken; düzenli olarak tüketilen çam fıstığı sayesinde kişinin kendini daha genç hissetmesi sağlanır. Yaşlanma sürecinin etkilerini azaltılır. Günlük yaşam içerisinde tüketilen zararlı yiyecek ve içeceklerin yarattığı etkilerin giderilmesinde fayda sağlar. Bol miktarda içerdiği antioksidan sayesinde vücudun gerekli ihtiyaçlarını karşılar. İçerdiği bakır sayesinde yaşlanma probleminin oluşturduğu etkileri azaltır.

Göz sağlığı için faydaları, çam fıstığı tüketilerek gözün daha sağlıklı görmesi sağlanır. Yaşlılığa bağlı gözde makula dejenerasyonu adı verilen bir hastalık meydana gelir. Buda görme problemlerinin yaşanmasına neden olur. Bu durumu önlemek için çam fıstığı tüketilmesi tavsiye edilir. Çam fıstığının içerisinde bulunan lütein maddesi sebebiyle bu hastalığın oluşumunda gerileme gözlenir. Ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde gözün beslenmesine fayda sağlarken; çeşitli hastalıklardan gözü korumuş olur. Çam fıstığı tüketilmesi halinde enfeksiyon, alerji sebepli oluşan sıkıntıları yok eder. İçerdiği A vitamini ve elementler sayesinde gözün işlevini daha kolay yerine getirmesi sağlanır.
" } ] }