{ "title": "Çam Fıstığı Kozalağı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Fistigi-Kozalagi-46.jpg", "date": "20.01.2024 04:52:11", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Çam Fıstığı Kozalağı, Çam fıstığı kozalağı pinus pinea türünde bulunur. Bu çam ağaçlarının boyları 20 metreye kadar ulaşabilmektedir. Çam fıstığı ekonomik değeri olan bir besin olmasından ötürü oldukça pahalıdır. Marketlerde küçük poşetler içerisinde 15-20 gram şeklinde oldukça pahalıya satılmaktadır. Türk mutfağında geniş bir kullanım alanı olan çam fıstığı kozalağı genelde Ege bölgesinde yetişmektedir.

Çam fıstığı kozalağı kahverengi olanlardır. Yeşil olanlar olgunlaşmamış anlamına geldiğinden bu kozalaklardan fıstık çıkarılması mümkün değildir. Kahverengi renkteki çam fıstığı kozalaklarını topladıktan sonra güneşli bir yerde kurutursanız 4-5 gün gibi kısa bir süre içerisinde kozalakların açılmaya başladığını görürsünüz.

Çam fıstığı kozalağı nedir, nerede kullanılır ve nasıl elde edilir?

Çam fıstığı kozalağından çam fıstığı elde etmek epey zahmetli bir iş. Bundan dolayı da ekonomik değeri oldukça yüksek. Ülkemizde yetiştirilen çam fıstığı kozalaklarının çok büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı kozalağından çam fıstığı elde edebilmek için hasat zamanı genelde yılın son aylarıdır ve hemen hemen mayıs ayına kadar da hasat zamanı devam etmektedir. Çam fıstığı kozalağı mutlaka güneş altında kurutuluyor ve kurutulan kozalaklardan çam fıstıkları görülmeye başlıyor.

Çam fıstığı kozalağı Aydın ilimizde künar olarak bilinmektedir. Halkın büyük bir çoğunluğunun geçim kaynağını oluşturmaktadır. Çam fıstığı kozalağından elde edilen çam fıstığının kilosu aşağı yukarı 120-150 tl arasında satışa sunulmaktadır. Fiyatın bu kadar fazla olmasının nedeni epey uğraştırıcı olmasından kaynaklıdır.

Toplamış olduğunuz çam fıstığı kozalağından kolaylıkla çam fıstığı elde edebilirsiniz. Öncelikle güneşli bir yerde 4-5 gün kurutun, açılmaya başlayan çam fıstığı kozalağının içerisinde siyah renkli çam fıstıklarını göreceksiniz. Rengin siyah olması tamamen kabuklu oluşundan kaynaklıdır. Bunları tek tek çıkarın ve çıkarmış olduğunuz çam fıstıklarını içi su dolu bir kapta bir gece boyunca ıslatmaya bırakın. İçi boş olan çam fıstıkları suyun kaldırma kuvveti ile yukarı çıkacaktır. Boşu boşuna zahmet edip bunları kırmayın, çünkü içi boştur. Suyun altında kalan çam fıstıklarını kırıp bembeyaz çam fıstıklarına ulaşabilirsiniz. Yine güneşte kurutarak afiyetle tüketebilirsiniz.
" } ] }