{ "title": "Çam Fidanı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Fidani-45.jpg", "date": "20.01.2024 21:04:26", "author": "yasemin özaslan", "article": [ { "article": "Çam ağacı fidanı, ülkemizde yüzlerce çeşit çam ağacı fidanı bulunmaktadır. En fazla yaygın 5 çeşit çam ağacı görülmektedir. Çam ağaçları fidanı ormanları oluşturmasının yanı sıra şehirlerde, kasabalarda, yol kenarlarında dikilmektedir. Ayrıca bahçe düzenleme yapımında değişik figürler yapılarak çam ağacı fidanı kullanılmaktadır.

Çam ağacı fidanı özellikleri nelerdir?

Çam ağacı kuvvetli köklere sahip gövdenin yere tutmasını sağlamaktadır. Çam ağacı fidanının bütün besin maddelerini sömürdüğü için etrafında pek bitki bulunmamaktadır. Yetişen çam ağacı fidanının gövdesinde kırmızı veya kahverengi kabukları vardır. Bu kabukları oyarsak bir müddet sonra sarı yapışkanlı bir sıvı damlası ortaya çıkar. Bu da çam ağacının reçinesidir.

Çam ağacı fidanı büyüdükçe görünüşü uzaktan piramide benzemektedir. Her yıl tepesinden yanlara doğru dallar vermektedir. Zamanla alttaki dallar kopar, tepesindeki dallar kalır. Çam ağacı yaprakları iğne biçimindedir. Baharda yeni yapraklar meydana gelir. Yeni yapraklar 2-3 yıla kadar kalmaktadır. Yazın tomurcukların gelişmesi durmaktadır. Kışın ise yapraklar tamamıyla dökülmemektedir. Çam ağacının önemli özelliklerinden biri de kozalaklarıdır.

Çam ağacı fidanı nasıl yetiştirilir?

Çam ağacı kurak bölgelerde de yetişmektedirler, çünkü çam ağacının kökleri derinlere giderek su ihtiyacının karşılayabilmektedir. Çam ağacı fidanı çok yavaş büyüyen bir bitki olduğu için kök sisteminden dolayı kolay kurumamaktadır. Çam ağacı fidanını bir yerden başka bir yere aktarmamız gerekirse en az 4-5 cm derinden özenle sökülür. Bu işlemi yaparken dikkat etmeli, kökleri zedelememelidir. Aynı zamanda, köke hava aldırmamak için etrafındaki toprakları silkelememek gerekir. Çıkarılan çam ağacı fidanı istenilen yere dikilir.

Çam ağacı, tohumla da yetiştirilmektedir. Tohumla yetiştirmede önemli olan soğuklama dönemini yaşamasıdır. Soğuklama yaşamayan tohumların çimlenmesi uzun zaman almaktadır. Çam ağacının kozalağından fidanı temin edebilirsiniz.

Çam ağacı hastalıkları; iğne yaprak dökümü, uç yanığı, doku bozuklaşması, seyrek yapraklık, yanıklık, pas hastalığı, odun çürümesi gibi hastalıklar görülmektedir.
" } ] }