{ "title": "Çam Budama", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Budama-25.jpg", "date": "21.01.2024 17:02:25", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Çam Budama, uzun ömürlü ve dayanıklı bitkiler arasında ön sırada yer alan çam ağacı birtakım bakımlar dahilinde sağlıklı bir şekilde yetiştirilir. Her türlü iklim şartlarına uyum sağlayan çam ilkbahar mevsiminde Mart ayı içerisinde budamaya tabi tutulur. Çam budama hususundaki amaç yetişme aşamasında gövdenin bodur kalmaması ve daha iyi bir şekilde gelişim göstermesidir. Uygun hava koşullarında ve sağlam budama makası ile çam budamasının yapılması bu ağacın yetişmesi açısından oldukça önemlidir. Çam gövdesindeki filizlenen dal yapılarının kesilmesi ve kuruyan kısımların budanmasının yapılması öncelikler içerisinde yer alır. Diğer yandan çamın kök kısımlarında ve çevresinde çıkan oluşumları budamak gerekir.

Çam budama sonrası

Doğanın uzun süre yeşil kalmasına kaynaklık eden oksijen deposu çam budaması sonrası bazı bakımların düzenli olarak işleme alınması gerekmektedir. Öncelik kesilen dalların toprak yüzeyinde bırakılmamasına yönelik olmalıdır. Ardından da toprağa çapa yapılıp böylelikle toprak yüzeyinin nefes alması sağlanmalıdır. Bu aşamada yabani otlarla birlikte iri nitelikli taşların toplanması önemlidir. Sonraki etapta ise sulamanın belirli periyotlar dahilinde son derece önemlidir. Ayrıca üç ayda bir gübreleme yapılması çam gelişimine katkı sağlar. Çam budama sonrası bu değerli bitkinin hızla gelişebilmesi ve hayata tutunabilmesi için gerekli olan hususlardandır.
" } ] }