{ "title": "Çam Balı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Bali-93.jpg", "date": "21.01.2024 23:06:40", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Çam Balı, Doğal yollardan elde edilen bir bal çeşididir. İnsan vücuduna faydaları oldukça fazladır. Birçok hastalığa şifa kaynağıdır. Arılar, bal yaparken bal özünü çeşitli bitkilerden toplarlar. Topladıkları bal özünün çeşidine göre balın özelliği değişmektedir. Buna göre de ballara isim verilerek keven balı, çiçek balı, çam balı gibi çeşitleri ortaya çıkmaktadır.

Çam Balının Yapım Özelliği

Arılar genelde bitkilerin çiçeklerinden topladıkları bal özü ile bal yapmaktadır. Ancak çam balında durum oldukça farklıdır. Akdeniz'e kıyısı olan bölgelerde yetişen kızılçam, Halep çamı ve karaçam ağaçlarının dış kabuğunda yaşayan balsıra ya da Basra adı verilen bir çeşit böceğin ağacın özünü emerek yaşamını sürdürür. Böcek, çam özünü emer ve artan öz suyunu da tatlı bir biçimde dışkılar. Arılarda bu böceğin dışkıladığı tatlı suyu toplayarak çam balı haline getirir. Besin değeri, çiçek balı kadar yoktur. Çam balı dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da elde edilmektedir.

Çam balı diğer ballar gibi kristalleşmez. Çam balı kıvamını hiç bozmadan yıllarca saklanabilmektedir. Bu özellikle pazarlama safhasında fire vermez; bu özelliği ile de pazarlamasında hiçbir sorun yaşanmaz.

Çam Balının Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemini Rahatlatır: Çam balının asidik bir yapıya sahip olması mideye zarar vermez, hatta rahatlatarak sindirimi kolaylaştırır. Bu da içinde şeker bakımından früktozun glikoza maddesini barındırdığı için mide balın asidik özelliğinden hiçbir biçimde etkilenmez, hazımsızlık yapmaz bilakis mideyi tedavi eder.

Hipertansiyonu Düşürür: İçeriğindeki özel mineral ve şifası ile günümüzde oldukça sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan yüksek tansiyonu düşürmede ve dengede tutmaktadır.

Yaraları Tedavi Eder: Çam balı atmosferden nemi çeker. Bu özelliğinden dolayı, bir yarayı ve iltihabı çözerek hücrelerin yenilenmesini hızlandırmaktadır.

Çam Balının Diğer Faydaları Nelerdir?
" } ] }