{ "title": "Çam Bakımı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Bakimi-97.jpg", "date": "20.01.2024 06:33:20", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Çam Bakımı, İğne yapraklı ağaçlar içerisinde yer alan çamlar gelişimini sürdürmek adına doğal ortamı dışında birtakım bakımlara ihtiyaç duyar. Oksijenli doğa ortamına ortam hazırlayan çamlar çoğu iklim ve toprak tipine uyumludur. Yüksek yetişme imkânı bulan uzun boylu ağaçlar içerisinde yer alan çam bakımı belirli periyotlar ile yapılmalıdır. Bu aralıklar haftalık, aylık ve yıllık bakım dahilinde olmalıdır.

Sulama

Çamın toprağa kök salıp verimli bir şekilde yetişmesi için suya ihtiyacı vardır. Sulama çamın büyüyüp hayata tutunabilmesi için oldukça önemlidir. Yaz mevsiminde sulama üç günde bir yapılmalıdır. Diğer mevsimlerde ise haftalık olarak yapılabilir. Modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte fıskiye adı altında değerlendirilen sulama olanaklarının yüksek düzeyde belli standartlar kapsamında geliştirilmesi beden gücüne olan ihtiyacı en az seviyeye indirmiştir.

Gübreleme

Çam bakımında bir diğer unsur ise gübrelenmedir. Toprağın ihtiyaç duyduğu mineraller gübreleme aracılığıyla sağlanabilir. Bu hususta gübre miktarı ve toprak yapısının önceden analiz edilmesi son derece önemlidir. Doğal hayvan gübresi veya hazır kimyasal gübreler çam ağacı kökü üzerine kullanılabilir. Bu aralık üç ayda bir olarak belirlenmelidir.

Budama

Çam bakımı için gerekli aşamalardan biri olan budama Mart veya Eyim ayı içerisinde yapılmalıdır. Kuruyan ölü nitelikli dalların kesilmesi ve bu ağacın gövdesinde filizlenen dalların budanması çamın bodur kalmasını engelleyerek hızla gelişimi yönünden katkı sağlar.
" } ] }