{ "title": "Çam Ağacı Bakımı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Cam-Agaci-Bakimi-27.jpg", "date": "19.01.2024 12:53:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çam ağacı bakımı, çam ağacı yaprakları iğne gibi ince uçlara sahip olan bir ağaç türüdür. Birçok çeşidi bulunan çam ağacı oldukça fazla uzar. Halep çamı, sarıçam, karaçam, kızılçam ve fıstık çamı ülkemizde yetişen çam ağacı türleridir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişme özelliğine sahiptir.

Çam ağacı nasıl yetiştirilir?

Çam ağacı bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolay bir ağaç türüdür. Aşılama yöntemleri kullanılarak üretilebilen ağaç, tohum yöntemiyle de üretilebilir. Bazı kültürlerde üretim için çelik aşı yöntemi kullanılmaktadır. Tohum kullanılarak yetiştirilecekse tohumun soğuklanma döneminin mutlaka yaşanması gerekir. Çünkü soğuklama olmayan tohumların çimlenme süreci oldukça uzun olur. Tohum ağacın kozalak kısmından elde edilebilir. Kozalakların içinde yer alan fıstıklar ekim için kullanılarak çam ağacı yetiştirilebilir.

Çam ağacı bakımı ve tohum ekme nasıl olur?

Çam kozalağından elde edilen tohumlar bir gün süreyle su içine alınarak bekletilir. Bu sayede çimlenmesi daha kolay olur. Bekletilen tohumlar saksı veya tüp şeklinde bir yere ekilir. Kullanılan saksının ya da tüpün derinliği verim için önemlidir. Köklerin gelişimi için derinlik önemlidir. Derin olan saksı ya da tüplerde kökler rahatlıkla uzayabilir. Tercihe dilen toprağın 1/3 oranında kırmızı veya killi toprak olması gerekir. Beraberinde aynı ölçülerde hayvan gübresi ve dere kumu kullanılmalıdır. Tohum derinliği fazla olmamalıdır. Eğer fazla derine ekilirse filizlenmesi güç olur.

Çam ağacı bakımı için sulama işlemi ekim sonrası dönemde oldukça önemli bir ayrıntıdır. Belli bir zaman geçtikten sonra fazla sulamaya gerek yoktur. Sulama işleminde su hızlı bir şekilde boşaltılmamalıdır. Aksi halde ekilen tohum oynayarak tutması güçleşir veya filize hasar verebilir. Sulama işlemi azar azar ve nazik hareketlerle yapılmalıdır. Ekilen tohumun güneşli bir alanda bekletilmesi gerekir. Devamlı yer değişimi yapmak sonucun başarısız olmasına neden olabilir.

Çam ağacı bakımı ve budama

Kış ayları tamamlandığı zaman çam ağacında budama işlemi yapılabilir. Budama için en uygun zaman bu dönemlerdir. Budaması acemi kişiler tarafından yapılmamalı, mutlaka bu iş Uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Eğer ağaç yanlış budanırsa bu kısımdan sürgün vermeyebilir. Budama işleminde öncelik zarar görmüş dallara verilmelidir. Zarar gören ya da ölen dallar gövde iç kısımlarında oldukça fazla olur. Bu kısımdaki hasarlı dallar kesildiğinde üst taraflara ulaşım daha kolay olur. Ağaç yukarıdan budanırsa sürgünlerin gelişmesine katkıda bulunur. Yeni sürgünler yaz aylarına ulaşıldığında fark edilebilir.
" } ] }