{ "title": "Bodur Çam Ağacı", "image": "https://www.camagaci.gen.tr/images/Bodur-Cam-Agaci-75.jpg", "date": "20.01.2024 06:59:32", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bodur Çam Ağacı, Yaz kış yeşil kalabilen iğne yapraklara sahip olması nedeniyle oldukça dikkat çeken bir ağaç türü olan çam ağacının birçok farklı çeşidi bulunur. Oldukça dayanıklı ve çeşidi olan çam ağacının en çok talep görenleri arasında bodur çam ağacı da yer alır. Oldukça yavaş büyüyen ancak dekoratif olarak oldukça güzel görüntüye sahip olan bodur çam ağacı bu özelliği sayesinde özellikle bonsai açısından da oldukça uygundur. Bodur çam ağacı aynı zamanda güzel görüntüsü sayesinde süs bitkisi olarak teraslarda ve bahçelerde bakımı sık yapılan bir çam ağacı çeşididir.

Bodur çam ağacı bakımı nasıl yapılır?

Ekim zamanı, genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsiminde ekiminin yapılan uygun olan bodur çam ağacı bakımı, iç ya da dış mekânda yapılabilir. Bodur çam ağacı tohumu, tohum çapının 2-3 katı kadar derinliğe ekilmelidir. Bodur çam ağacı bir saksı içerisinde ekilecekse saksıda mutlaka drenaj deliği olmasına özen gösterilmelidir.

Toprak, bodur çam ağacının gelişiminin iyi olması bakımından toprağın humuslu veya nötr olması gerekir. Bununla beraber humuslu çürüntülü topraklar da bodur çam ağacı açısından oldukça uygundur. İnce ponza taşı ve kırmızı doğal toprak karışımı ile hazırlanan toprakta yetişen bodur çam ağacı ise uzun zaman boyunca gübreye ihtiyaç duymaz.

Sulama, bodur çam ağacı toprağının devamlı nemli kalmasına gerek yoktur. Ancak toprağın tam anlamıyla kuru olmamasını da özen gösterilmelidir. Bu nedenle sulama işleminin toprağın durumuna göre yapılması daha uygun olur. Sulama özellikle de kış mevsiminde ağacın soğuktan korunması için daha az yapılmalıdır. Yaz mevsiminde ise ağacın suya olan ihtiyacı artacağı için sulamanın sık sık yapılması gerekir.

Budama, bodur çam ağacı budama işlemi kış soğuklarının sona erdiğinde ilkbahar başlangıcı zamanı yapılmalıdır. Dallara şekil vermek için yapılan budama bodur çam ağacının daha biçimli olarak büyümesini sağlar.

Çoğaltılması, çoğalmak için bodur çam ağacının birden çok dal ya da gövdesi köke yakın olan bir kısımdan ayrılarak alınır. Daha sonra suyun içerisinde köklenmesi için bekletildikten sonra yeni bir saksı içerisinde uygun olan toprak hazırlandıktan sonra dikilir. Bodur çam ağacı çoğaltılması bu şekilde yapılabileceği gibi aynı zamanda tohumla da yapılabilir. Bodur çam ağacının tohumu toprağın üzerine hafif bastırıldıktan sonra toprak belirli aralıklarla nemlendirilerek de çimlenir. Çimlenen tohumlar ise biraz büyüdüğünde istenilen büyüklükte saksıya ya da dış ortamlara dikilebilir.

Saksı değişimi, bodur çam ağacının gelişimine göre köklerinin aşırı uzadığı zamanlarda saksı değişimi yapılması oldukça yararlı olacaktır.

Hastalıkları ve zararlıları, bodur çam ağacı hastalık ve zararlılara karşı oldukça dayanıklı bir ağaçtır. Ancak bakımı yanlış yapıldığı takdirde bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle bodur çam ağacının güneş gören havadar ortamlara dikilmesine ve toprak seçiminin doğru yapılmasına özen gösterildiği takdirde pek fazla sorun ile karşılaşmadan yetiştirilecek bir ağaç türüdür.
" } ] }